A A A K K K

Фонд держмайна вийшов на майже довоєнний рівень надходжень від оренди держактивів

В травні 2023 року надходження від оренди державного майна складали в середньому майже 3 млн грн щодня. Це дозволило залучити до держбюджету протягом місяця понад 80 млн грн і вийти на 80% від рівня до повномасштабного вторгнення. Про це розповів директор Департаменту оренди та розпорядження державним майном ФДМУ Андрій Шрамко 8 червня під час прямого телеефіру на каналі Суспільне.Спротив.

Під час війни серед болючих для українського бізнесу питань — економія бюджетів та пошук доступних для оренди приміщень, в тому числі під релокований бізнес. Натомість цікаві пропозиції по об’єктам різної площі та призначення є у держави.

“Сьогодні оренда держмайна — вікно можливостей для відкриття чи розширення власного бізнесу. У Фонду є великі орендні контракти – це водоканали, ТЕЦ, шахти, великі промислові об’єкти та майданчики в портах, але абсолютна більшість об’єктів — це нерухомість площею декілька десятків чи сотень метрів, яка цікава саме малому та середньому бізнесу”, — констатує Андрій Шрамко. 

На початку повномасштабного вторгнення Фонд надав серйозну підтримку підприємцям — в деяких областях, які найбільше постраждали від російської агресії, певний період державою не стягувалась взагалі орендна плата. Наприклад, в Києві вона не стягувалась з кінця лютого до жовтня 2022 року.

Крім того, за ініціативи Фонду було спрощено більшість процедур оренди та запроваджено механізми, які дозволили вдвічі скоротити стартові внески. Насправді сьогодні від потенційного орендаря держмайна вимагається лише декілька простих кроків. Все інше зробить Фонд та майданчик, на якому проходять аукціонні торги по оренді. 

Щоб знайти приміщення державної власності для оренди, необхідно:

  • зайти на сайт Прозорро.Продажі до розділу “Аукціони”, обрати напрям роботи – “Оренда державного та комунального майна” – і отримати список доступних приміщень, за допомогою додаткових фільтрів відсортувати варіанти;

  • обрати об’єкт потенційної оренди, вивчити інформацію та ознайомитись з умовами;

  • зареєструватися і подати заявку на участь в аукціоні на одному із 40 акредитованих онлайн-майданчиків.

Фонд також планує реалізувати ідею діджиталізації всіх процесів оренди. Вже зараз потенційні орендарі можуть провести більшість операцій онлайн. Подання заяви, підписання протоколу аукціону та договору оренди можна зробити в електронній формі за допомогою КЕП. 

“Ми сфокусувались на створенні інтернет-платформи для оренди державного майна. Це дозволить автоматизувати повністю всі процеси оренди та значно скоротити строки опрацювання заяв. Ми очікуємо запустити цю платформу вже до кінця поточного року”, — додає Андрій Шрамко.

Нагадаємо, що нещодавно Верховна Рада України проголосувала за повернення більш тривалих строків оренди державного майна.