A A A K K K

ФДМУ посилить контроль за діяльністю учасників ринку оцінки майна в Україні

ФДМУ, як державний регулятор у сфері оцінки майна, планує посилити контроль за діяльністю оцінювачів в Україні через вдосконалення нормативно-правової бази та механізмів моніторингу державного ресурсу “Єдина база даних звітів про оцінку майна”.

На сьогоднішній день кількість сертифікованих фахівців з оцінки в Україні складає понад 13 тисяч осіб. Фонд не тільки забезпечує їх навчання, визначення рівня кваліфікації та надає дозвіл на здійснення професійної діяльності, але й проводить моніторинг звітів, які вносяться ними до Єдиної бази даних та слугують базою для розрахунку оподаткування доходів фізичних осіб від продажу, дарування, спадкування нерухомого майна тощо.

Лише за останні півроку до Єдиної бази було внесено інформацію про 175 668 угод щодо купівлі-продажу, договорів міни та інших правочинів з нерухомістю на загальну суму 96,3 млрд грн, а сервісом Єдиної бази звітів, упорядником якої є Фонд, скористалося понад 763 тисячі користувачів.

“Під час укладання правочинів нотаріусами з нерухомим майном фізичних осіб, громадянин може, використовуючи засоби Єдиної бази даних звітів про оцінку, автоматично визначити вартість своєї нерухомості та безкоштовно отримати Довідку про оціночну вартість свого нерухомого майна або для визначення його ринкової вартості звернутись до оцінювача. На підставі Довідки чи Звіту про оцінку сплачується податок від продажу нерухомості. Звісно є випадки, коли намагаються мінімізувати податки. Такі дії призводять до зловживань в роботі з Єдиною базою — під час оформлення Довідки чи під час реєстрації Звіту про оцінку. Тому ми впроваджуємо системні заходи — більш досконале нормативно-правове регулювання та посилення відповідальності оцінювачів”, — говорить Світлана Булгакова, директор Департаменту оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності ФДМУ.

Найпоширеніші випадки недоброчесної роботи учасників ринку оцінки:  

  • маніпуляції з даними про об’єкт нерухомості, які вносяться до Єдиної бази (зазначення неправдивої інформації);

  • недотримання суб’єктами оціночної діяльності (оцінювачами) вимог законодавства під час роботи в Єдиній базі (наприклад: незавантаження до Єдиної бази звіту про оцінку);

  • суттєве заниження вартості нерухомого майна в звіті тощо.

Щоб запобігти зловживанням з боку суб’єктів оціночної діяльності Фонд здійснює постійний моніторинг даних та документів (звітів про оцінку), які вносяться до Єдиної бази та вживає до порушників відповідні заходи : 

Зупинено доступ до Єдиної бази через виявлені порушення в їх діяльності в Єдиній базі: 

За 2021 рік За 2022 рік І півріччя
2023 року
  • суб’єктам оціночної діяльності

57

158

75

  • оцінювачам

22

113

65

Застосовано дисциплінарних рішень до оцінювачів (позбавлено кваліфікаційного свідоцтва,
направлено на позачергове підвищення кваліфікації)

32

90

133

Анулювано сертифікатів суб’єктів оціночної діяльності

13

51

53 

Застосовано процедуру рецензування звітів про оцінку

47

267 

223

Паралельно Фонд йде шляхом вдосконалення існуючих нормативно-правових документів, що регламентують роботу Єдиної бази даних звітів про оцінку:

  • розроблено проєкт змін до статті 172 Податкового кодексу України, який на сьогодні проходить процедуру погодження з органами державної влади — змінами передбачено  впорядкування роботи Єдиної бази даних звітів про оцінку, які вдосконалять процеси автоматичної оцінки вартості та порядок реєстрації звітів про оцінку;

  • розроблено зміни до нормативно-правових актів щодо посилення відповідальності суб’єктів оціночної діяльності та оцінювачів під час їх роботи в Єдиній базі, в тому числі відключення порушників від Єдиної бази.

ФДМУ постійно співпрацює з міжнародними експертами в питаннях обміну досвідом у сфері оцінки, а також з професійною спільнотою та громадськими організаціями, зокрема, з ГО “Разом проти корупції” — в питаннях унеможливлення корупційних ризиків у сфері оцінки. Спільна робота з експертами та підтримка громадськості особливо цінна для Фонду в питаннях удосконалення законодавчої бази, тому Фонд завжди відкритий до діалогу — тільки спільними зусиллями можна реалізувати системні зрушення в законодавстві.