A A A K K K

На участь в конкурсі з продажу ОПЗ не надійшло жодної заявки

Сьогодні, 18 липня 2016 року, закінчився термін подачі заявок на участь в конкурсі з продажу ПАТ ОПЗ. Станом на 18:00 жодної заявки надано не було. У зв’язку з відсутністю заявок ФДМУ змушений визнати конкурс таким, що не відбувся у зв’язку з відсутністю попиту.

З моменту публікації оголошення про продаж заводу ним зацікавилися потенційні інвестори, які підписали відповідні договори про конфіденційність. Але після знайомства з пакетом документів і вивчення ситуації в Україні і довкола заводу усі вони висловили неготовність брати участь у конкурсі на визначених умовах і озвучили головні причини свого рішення.

Найбільше питань і сумнівів у інвесторів викликали:

1) борг перед Group DF,

2) суди з компанією “Нортіма”,

3) обмеження на репатріацію дивідендів,

4) відсутність податкових пільг і преференцій для інвестора,

5) зависока ціна на тлі озвучених вище проблем заводу та загальних політичних і економічних ризиків країни.

“Усі ризики, які існують довкола заводу і України загалом, мають свою ціну, - прокоментував ситуацію голова ФДМУ Ігор Білоус. – Тому якщо ми не можемо вирішити якісь з проблем чи ризиків, їх потрібно враховувати і віддзеркалювати в умовах та договорі купівлі-продажу. Вважаю, що перед повторним виставлення ОПЗ на приватизацію, саме це потрібно зробити спільно з Робочою групою з питань приватизації (створеною Постановою КМУ №525) із залученням групи радників, які готували завод до приватизації. Отримані пропозиції  будуть подані Прем’єр-міністру і КМУ на розгляд. Сподіваюся, що рішення щодо повторної приватизації ОПЗ буде прийнято найближчим часом. ФДМУ, зі свого боку, зробив усе можливе, щоб якомога краще підготувати цю приватизацію. Вирішення ж проблем заводу та питання надання пільг інвесторам перебувать в іншій, політичній площині, а тому потребувають політичної волі і прийняття рішень на найвищому рівні”.