A A A K K K

Орендарі нерухомого майна Президент-Готелю перешкоджають приватизації його акцій

Щойно Фонд державного майна оголосив продаж 100% акцій ПрАТ «Президент-Готель» (у черговому номері «Відомості приватизації» № 57), як у телефонному режимі отримав повідомлення з Окружного адміністративного суду м. Києва про винесення ним Ухвали щодо цього пакета, а також запрошення забрати згадану Ухвалу з суду.

Як з’ясувалося після отримання Ухвали ФДМУ, Окружний адміністративний суд м. Києва ухвалив заборонити  Фонду вчиняти дії з приватизації пакета акцій ПрАТ «Президент-Готель».
Ухвалу було прийнято судом за позовом ТОВ «Будівельна компанія «Квадр», яка, як сказано в інформаційному повідомленні про оголошення продажу 100% акцій ПрАТ, є орендарем рухомого й нерухомого майна ПрАТ за договором оренди з ним. 
Фонд державного майна дуже здивований такою оперативністю роботи суду, оскільки ні на час підписання номеру газети «Відомості приватизації» з оголошенням про продаж акцій ПрАТ «Президент-Готель» (24.11.2015 о 16.00), ні на кінець робочого дня 24.11.2015 жодного рішення суду щодо приватизації пакета не надходило.
24 листопада представників Фонду у телефонному режимі було терміново викликано на засідання Окружного адмінсуду на 16.45. Як з’ясувалося на самому засіданні, судом слухалось клопотання ТОВ «Будівельна компанія «Квадр» у справі щодо визнання незаконними дій з приватизації ПрАТ. Після слухання суд пішов у письмове провадження, що за практикою має займати кілька днів. Але, як описувалося вище, вже на ранок 25 листопада, відразу після оголошення приватизації акцій ПрАТ, Фонд було поінформовано, що ухвала про заборону вчиняти будь-які дії з приватизації пакета готелю вже готова. Виходить, рішення суду було прийнято вночі з 24 на 25 листопада.
За словами Голови ФДМУ Ігоря Білоуса, наявність орендаря майна підприємства жодним чином не заважає приватизації його акцій, і це чітко прописано у вітчизняному законодавстві. «Це також є світовою практикою, – стверджує керівник Фонду. – Договір оренди зберігає свою силу, а крім того, ніщо не заважає самому орендареві взяти участь у відкритому аукціоні на умовах чесної конкуренції».
«Ситуація з Президент-Готелем – це чергове підтвердження того, що довкола кожного державного об’єкта в Україні існує конфлікт інтересів, про що я вже неодноразово говорив, – нагадав Ігор Білоус. – А наші суди усіляко цьому підіграють, перешкоджаючи приватизації».
Фонд державного майна готує апеляцію на Ухвалу суду і зробить усе можливе, аби приватизація акцій ПрАТ «Президент-Готель» відбулася на законних умовах і принесла користь державі у вигляді надходження до бюджету і стабільно працюючого підприємства. 
 

Довідково. Відповідно до Постанови КМУ від 12 травня 2015 № 271, 100% акцій ПрАТ внесено до Переліку об’єктів, які підлягають приватизації у 2015 році.