A A A K K K

Фонд держмайна унеможливив продаж нерухомості за заниженою вартістю

Електронний модуль визначення оціночної вартості майна зупинив махінації на ринку оцінки та унеможливив ухиляння від податку при продажі нерухомості.

Про це повідомив на своїй сторінці у мережі Facebook керівник Фонду державного майна Віталій Трубаров.

За його словами, раніше недобросовісні оцінювачі і так звані «чорні ріелтори», користуючись тим, що не було реальної можливості перевіряти звіти про оцінку, занижували вартість майна, укладали угоди з копійчаною сумою, і таким чином зменшувалась сума податку.

«За п’ять днів роботи модуля та нової бази даних звітів відмовлено в реєстрації  по 417 об’єктам на загальну суму майже 135 мільйонів гривень. Причина - занижена оціночна вартість в 2-3 рази»,– написав Трубаров.

Керівник ФДМУ говорить, що цинізм і спроби недобросовісних оцінювачів і власників майна уникнути чесних податків переходить розумні межі.

«Місто Чортків Тернопільської області, будинок на 80 квадратів оцінено в 760 гривень. Навіть якщо цей об’єкт в жахливому стані, то його вартість в тисячі разів більша. І таких прикладів за 5 днів роботи системи можна навести безліч»,– обурюється Трубаров.

Керівник Фонду також порадив всім недобросовісним оцінювачам забути часи, коли можна було занижати вартість об’єктів.

«Це в минулому, і всі ті, хто призупинив продаж і чекає, що модуль закриють, можуть не сподіватися–цього не буде»,– наголосив Віталій Трубаров. 

Віталій Трубаров повідомив, що в найближчі дні запуститься ще один авторизований майданчик для реєстрації оцінки нерухомості. Невдовзі їх буде 5, і оцінювачі зможуть обирати між ними. Також кожен суб’єкт господарської діяльності може зареєструвати свій майданчик.

Очільник Фонду також зазначив, що за п’ять днів роботи до Єдиної бази даних звітів внесено 3601 запис на загальну суму оціночної вартості 1,9 млрд гривень.