A A A K K K

Ukraine Facility - програма фінансової підтримки від ЄС стартує в Україні

Протягом поточного і до 2027 року триватиме програма фінансової підтримки від Європейського Союзу для України. Протягом цих років надходитиме підтримка у розмірі 50 мільярдів євро. Кошти спрямовуються на фінансування державного бюджету, стимулювання інвестицій, а також технічну підтримку в реалізації програми.

38,27 млрд гривень — пряма підтримка державного бюджету;

6,97 млрд гривень — інвестиційний фонд;
4,76 млрд гривень — технічна та адміністративна підтримка.

Задля отримання підтримки від наших іноземних партнерів Україна реалізовує технічний документ — Ukraine Facility. Підготовка Плану здійснювалася Кабінетом міністрів України за координації Міністерства економіки на чолі з Першим віцепрем’єр-міністром – міністром економіки Юлією Свириденко.

План передбачає реалізацію основних реформ задля відновлення, процвітання та подальшої інтеграції України до Європейського Союзу. Робота над Планом велася в тісній співпраці з ЄС. Також проводилися консультації з бізнесом, громадським суспільством, аналітичними центрами, народними депутатами та представниками регіонів.

Складові плану:

  • базові реформи;

  • економічні реформи;

  • секторальний розвиток.

Ці розділи поділені ще на тематичні пункти, зокрема серед переліку є управління державними активами, бізнес-середовище, агропродовольчий сектор, підприємництво, розвиток МСП та переробна промисловість, управління державними фінансами та державне управління.

Очільник Фонду держмайна Віталій Коваль наголошує на тому, що всі реформи, які передбачені Ukraine Facility спрямовані на пожвавлення економіки країни та покращення добробуту громадян.

«Ukraine Facility — важлива програма як для всієї країни, так і ФДМУ. Оскільки інвестиційний клімат покращиться і бізнес зможе інвестувати у державне майно. Зокрема, розвивати підприємницьку діяльність орендувавши або приватизувавши площі Фонду», — підкреслив Віталій Коваль.

Довідково. Протягом поточного року передбачається реалізація Україною понад 36 індикаторів за напрямками удосконалення управління державними фінансами, боротьби з корупцією, управління державною власністю, розвитку людського капіталу, покращення бізнес-середовища та розвитку пріоритетних галузей.